Bukplastik

Om bukplastik och hur ingreppet går till

Graviditet, kraftig viktnedgång eller den naturliga åldringsprocessen kan medföra att huden och bukväggen tänjs ut så att magen ser ojämn ut. Detta är någonting som inte går att träna bort, men det går att åtgärda med hjälp av bukplastik. Ingreppet går ut på att man tar bort överskottshud mellan naveln och nedre delen av buken. Även bukväggen stramas upp och resultatet blir att magen ser plattare ut. Det går också att kombinera bukplastik med fettsugning.

Det är möjligt att utföra två varianter av bukplastik: liten eller så kallad minibukplastik eller stor, så kallad full bukplastik. Det mindre ingreppet syftar till att strama till huden nedanför naveln, men utan att röra naveln. Vid den stora bukplastiken fortsätter man lossa huden hela vägen upp till de nedersta revbenen. Det innebär att hela huden på buken kan sträckas innan överskottet avlägsnas. Det här ingreppet innebär att även naveln måste flyttas.

Vi på Clinic Perfekta brukar kombinera bukplastik med fettsugning för ett snyggare resultat. Tveka inte att kontakta oss om du lider av fettöverskott på buken! Våra erfarna och skickliga plastikkirurger skräddarsyr en optimal lösning för dig utifrån just dina förutsättningar. Ett av våra främsta mål är att hjälpa dig på ett professionellt sätt, så att du kan känna dig trygg i ditt beslut och bekväm med din kropp.

Inför ingreppet

När du kommer till Clinic Perfekta för en första konsultation får du träffa en erfaren plastikkirurg i en trygg miljö. Tveka inte att ställa frågor till din plastikkirurg och ventilera dina funderingar med honom. Vi utgår alltid från dina önskemål och förväntningar under hela planeringsprocessen. Vid den här konsultationen kommer du och din plastikkirurg att diskutera vilken variant av bukplastik lämpar sig bäst för just dig, utifrån din situation. Den professionella bedömningen görs alltid i samråd med dig. Du är med och tar beslut tillsammans med din kirurg, bland annat var snittet ska placeras. Vid det här mötet kommer du att få veta exakt hur ditt förestående ingrepp går till, samt få information om de potentiella risker eller komplikationer en operation kan medföra.

 

På operationsdagen

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg och narkosläkaren. Ingreppet utförs under narkos. Du är nedsövd under operation, men du har varit med under hela planeringsprocessen och kan känna dig trygg med vad som kommer att hända. Generellt går ingreppet ut på att plastikkirurgen lägger ett snitt nere vid blygdbenet från höft till höft. Detta görs för att ärret ska kunna döljas bakom underkläder. Huden stramas upp och överflödig hud avlägsnas. Om naveln ska flyttas eller inte beror på den valda operationsvarianten. Operationstiden varierar mellan 2-3 timmar, beroende på om vi genomför stor eller liten bukplastik. Beroende på operationens omfattning kommer du antingen att kunna åka hem från kliniken samma dag, eller så kan vi rekommendera att du stannar över natten för omvårdnad och tillsyn. Hos oss på Clinic Perfekta är du alltid i professionella händer i en trygg miljö.

 

Efter ingreppet

De flesta återgår till arbete inom 2-3 veckor, men detta kan du bedöma själv utifrån din arbetssituation och hur du mår. Efter din bukplastik kommer du att använda gördel dygnet runt i 6-8 veckor. De första dagarna kommer du förmodligen att känna värk i snittet. Det kan också hända att du kommer att uppleva att det är svårt att ta sig upp ur sängen och att hosta. För att minimera risken för breda ärr under läkningsprocessen rekommenderar vi tejpning av ärren under 3-6 månader. Det kan dröja upp till 12 månader innan slutresultatet blir fullt synligt. Undvik tunga lyft i några månader. Oftast går det bra att återuppta eventuell träning efter 1-2 månader.

Har du frågor eller vill du boka tid?
Vi finns här för dig:

våra DOKTORER