Näsplastik

Bra att veta om näsplastik

Vi är säkert många som är överens om att näsan är det allra mest utmärkande och karaktärsbildande för vårt ansikte. Det är en av de allra vanligaste plastikoperationerna som utförs.

Det finns lika många anledningar som det finns personer som väljer att utföra sin näsplastik på vår klinik. Man kan tycka att näsans storlek eller form är oproportionerlig i förhållande till ansiktet, det kan handla om något medfött eller en näsa som skadats och missbildats. Som tur är går detta att förändra hos oss på Clinic Perfekta. Vi tar hänsyn till varje enskilt fall och har de allra senaste teknikerna.

Operationen kan medföra vissa komplikationer, som andningssvårigheter och synliga blåmärken en tid efter ingreppet. Vid operationer av näsbenet och större ingrepp uppstår ofta kraftiga svullnader kring ögonen.

Inför operationen

Då näsan spelar en central roll i ansiktet, studeras ansiktsdragen i minsta detalj inför ingreppet. En vanlig anledning till att man önskar genomföra näsplastik är att man vill förminska näsan eller förfina formen genom att avlägsna en upphöjning eller forma om nästippen. Det är också vanligt att nässkiljeväggen rätas ut vid exempelvis andningssvårigheter.

Näsplastik kräver den expertis som våra kirurger har efter mångårig erfarenhet. Förutom den estetiska aspekten vägs självklart den funktionella in, kunskap om näsan som andningsorgan och dess utveckling i olika åldrar är saker som vägs in i förberedelserna. Du kan känna dig trygg hos oss, och inför operationen har du möjlighet att ställa alla dina frågor.

Inför en näsplastik träffar du plastkirurgen och ni går tillsammans igenom hur ingreppet kommer gå till och vad du ska tänka på före och efter vistelsen på kliniken. Du får en bild av hur ditt ansikte kommer att se ut efter operationen, vilket är väsentligt då en näsplastik förändrar hela ansiktet.

Det är viktigt att du får hjälpen att visualisera detta och förbereda dig mentalt. Du informeras om vad som gäller efter utförd näsplastik, hur länge du ska ha kvar bandaget och vad du ska tänka på tiden efter operationen.

 

På operationsdagen

Du välkomnas på kliniken och blir visad ditt patientrum. Kirurgen kommer gå igenom vad som ska hända steg för steg. Vår kunniga personal finns tillgänglig för att ta hand om dig och ge dig alla råd du behöver.

Beroende på hur avancerade förändringar som ska utföras under en näsplastik, tar operationen mellan 30 minuter upp till två och en halv timme. Du stannar på vår klinik och blir omhändertagen timmarna efter operationen, men du kan åka hem samma dag. Det är vanligt att man tar en vecka ledigt eller längre efter genomförd operation.

 

Efter operationen

Efter operationen får du ett gipsbandage över näsan.  Ca 1 vecka efter ingreppet kommer du på återbesök och får gipset borttaget. För att få bästa resultat ska du även efter detta ha näsan tejpad i antal veckor efteråt. Kirurgen visar på plats hur du själv kan tejpa din näsa på bästa sätt. Det krävs tålamod, då näsan får sin slutliga form först en tid efter operationen.

Den närmaste tiden efter en näsplastik ska du avstå från all typ av träning. Det är vanligt att det uppstår svullnad och blåmärken de närmaste veckorna efter ingreppet, men de avtar allt eftersom. 

Har du frågor eller vill du boka tid?
Vi finns här för dig:

våra DOKTORER