Bröstlyft

Om bröstlyft och hur du går till väga för att utföra ingreppet

Tycker du att dina bröst har mist sin form och blivit slappa och hängiga efter graviditet, amning, viktnedgång eller någon annan bidragande faktor? Det är du långt ifrån ensam om. Ett bröstlyft kan i så fall vara en lämplig lösning för dig.

Bröstlyft är ett vanligt förekommande ingrepp för att återskapa bröstens form och fasthet. Generellt utförs ingreppet genom att man avlägsnar överflödig hud. Bröstlyft även kallat Mastopexi kan vid behov kombineras med bröstförstoring (implantat) och/eller förminskning av vårtgård. Valet av lämplig metod bestäms i samråd med din kirurg beroende på din anatomi och vad som är möjligt utifrån just dina förutsättningar. På Clinic Perfekta har vi lång erfarenhet av bröstoperationer och vi tar alltid hänsyn till dina önskemål och förväntningar. Ditt fulla förtroende är viktigt för oss och vi bemöter dig därefter.

Inför ingreppet

Vi på Clinic Perfekta vill att du ska känna dig helt trygg och bekväm i ditt beslut. Hos oss på kliniken får du träffa en erfaren plastikkirurg för att diskutera allt relevant kring ditt förestående bröstlyft. Han tar hänsyn till dina förväntningar, bemöter dina funderingar och svarar på dina frågor. Efter en bedömning av din anatomi kan plastikkirurgen avgöra vilken bröstlyft-metod som lämpar sig bäst för just dig. Du får också förklarat för dig exakt hur operationen går till och vilka risker ett bröstlyft kan medföra (infektioner, blödningar, känselförändringar). De flesta upplever dock bara lindriga besvär. Vid den här första konsultationen får du också tips och råd om hur du bäst förbereder dig inför ingreppet.

 

På operationsdagen

Du träffar både din plastikkirurg och narkosläkaren. Referensbilder på dina bröst tas för att kunna användas under och efter operationen. Efter en grundlig genomgång av hela händelseförloppet är du väl förbered för ingreppet. Operationen utförs under narkos och lokalbedövning. Detta tar ungefär 1-1,5 timme, beroende på den valda bröstlyft-metoden och omfattningen av ingreppet. Snitten sys ihop med dolda stygn som sedan absorberas av kroppen. Bröstlyft är en poliklinisk operation, vilket innebär att du kan åka hem samma dag, efter ingreppet. Vår kunniga personal ger dig tips och råd om det optimala förhållningssättet under läkningsprocessen. Vi på Clinic Perfekta vill att du ska känna dig trygg när du åker härifrån.

 

Efter ingreppet

Läkningsprocessen ter sig olika hos olika personer och du gör klokt i att lyssna på din kropp. Det är vanligt med lindriga smärtor de första 2-3 dagarna och upp till en vecka efter operationen. Vanligt förekommande receptfria smärtstillande läkemedel brukar hjälpa. Känn av din kropp och anpassa dig efter det. Som stödförband används en stadig förbands-bh, så kallad sport-bh. Den ska du bära dygnet runt den första månaden efter operationen. Månaden därefter ska du bära den under dagtid.

De flesta kvinnor återgår till arbetet inom två-tre veckor. Beroende på typ av arbete och din arbetssituation kommer du säkert att göra rätt bedömning. Tänk på att undvika tunga lyft, träning och/eller fysisk aktivitet som medför kraftiga bröströrelser de första 7-8 veckorna efter bröstlyftet. Vanliga promenader går bra. Vi avråder dig från att konsumera tobak och alkohol två veckor efter operation. Det rekommenderas också att du undviker att sola ärren och avstår bad eller bastubad de första månaderna.

Stygnen som snitten sluts med absorberas successivt av huden och försvinner av sig själva. Vid ett återbesök hos oss på Clinic Perfekta efter 10-14 dagar kontrolleras läkningsprocessen och alla eventuella frågor som kan ha uppkommit diskuteras. Det är önskvärt att du kommer på en återkontroll efter 4-6 månader. Beroende på just din situation och önskemål kan det vara en god idé att komma på ytterligare en kontroll efter 12 månader.

Har du frågor eller vill du boka tid?
Vi finns här för dig:

våra DOKTORER