Arm- och lårplastik

Om arm- och lårplastik och hur operationen utförs

Som en följd av den naturliga åldringsprocessen och/eller en kraftig viktnedgång kan huden på överarmarna och låren tänjas ut, bli förslappad och hänga. Detta är omöjligt att träna bort, men arm- och lårplastik är en effektiv lösning för att åtgärda hänget som upplevs som estetiskt störande. Hänget på lårens sida eller lår som skaver mot varandra kan dessutom upplevas som rent praktiskt besvärande, eftersom det kan ge upphov till olika hudproblem, exempelvis eksem.

Armplastik eller överarmslyft är ett plastikkirurgiskt ingrepp som går ut på att man tar bort överskottshud och fett. Ingreppet kombineras ofta med fettsugning. Resultatet blir en smalare överarm.

Syftet med lårplastik är att förbättra formen på låren och ge dem en smalare form samtidigt som man stramar åt huden. Det här ingreppet brukar också kombineras med fettsugning. Man bör dock vara medveten om att långa ärr vid lårplastik förekommer. Ärrbildningen är mycket individuell, men det kan ta upp till två år innan de mjuknat och bleknat. De flesta som har gått igenom ingreppet brukar dock inte uppleva detta som störande.

Inför ingreppet

När du kommer till oss för en första konsultation får du träffa din plastikkirurg för att ha en dialog kring din arm- och lårplastik. Vi vill att du ska känna dig trygg och bekväm i ditt beslut, vi tar hänsyn till dina önskemål och bemöter dig därefter.

Därför gör din kirurg alltid en professionell analys och bedömning av just din situation i samråd med dig. Vid den här konsultationen får du all relevant information och svar på dina frågor och funderingar. Kirurgen går igenom exakt hur ingreppet går till, så att du kan känna dig trygg. Du får också tips och råd hur du bäst förbereder dig inför din operation.

 

På ingreppsdagen

Armplastik utförs i vissa enklare fall under lokalbedövning, medan större ingrepp kräver narkos. Beroende på omfattningen av ingreppet, tar hela operationen cirka 2-3 timmar. Först gör kirurgen en omfattande fettsugning, därefter tas hudöverskottet bort. Snittet läggs på insidan av överarmen och det tillsluts med självabsorberande stygn som absorberas av kroppen. Armplastik utförs polikliniskt, vilket innebär att du kan åka hem redan samma dag, efter det att du har vilat upp dig i patientrummet på kliniken.

Lårplastik utförs under narkos. Först gör plastikkirurgen en omfattande fettsugning med och därefter tas hudöverskottet bort. Snittet läggs på insidan av låren och ibland i ljumskvecken. Snittet sluts med självabsorberande stygn som tas upp av kroppen.

 

Efter ingreppet

Vid armplastik rekommenderas bandagering av hela armen de första tre veckorna. För att undvika eventuell svullnad råder vi dig att ha armarna högt vid vila. Vid lårplastik rekommenderas bandagering av hela låren de första två veckorna dygnet runt och därefter bara under dagtid i ytterligare 3-4 veckor. Du får gärna avvakta med att återuppta eventuell träning under den tiden. De flesta återgår till arbete efter 1-2 veckor beroende på arbetssituation och hur läkningsprocessen ter sig.

Eftersom läkningsprocessen är individuell, ger vi dig alltid rådet att känna av din kropp och agera därefter. Efter lårplastik kommer du förmodligen att känna dig begränsad i din gång under den första veckan. Läkningen följer vi upp på Clinic Perfekta på ett återbesök 10-14 dagar efter ingreppet. Du får gärna komma på en kontroll till efter 4-6 månader och ytterligare en efter 12 månader.

Har du frågor eller vill du boka tid?
Vi finns här för dig:

våra DOKTORER

Dr Dhafir D Hanoon
Specialist i plastikkirurgi/Överläkare                                                                    

 

Mer om Dr. Hanoon

Leg. Plastikkirurg / Överläkare

Dhafir Hanoon är född i Bagdad och utbildad specialistläkare inom plastikkirurgi sedan 2008. Han jobbade på plastikkirurgiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhus/Solna och blivit legitimerad plastikkirurg i Sverige. Han har även jobbat i privata kliniker i Stockholm, som bland annat Akademikliniken.

Sedan 2012 jobbar Dhafir som överläkare på plastikkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro där är han även medicinsk ledningsansvarig. 

Dhafir är utbildad mikrokirurg och har omfattande erfarenhet inom rekonstruktion av huvud-hals och bröst efter cancerkirurgi. 

År 2014 grundade Dhafir Hanoon Clinic Perfekta som är idag en av Sveriges ledande privata estetiska kliniker. Han har bred erfarenhet inom estetiskkirurgi bland annat näsplastik, bröstkirurgi, bukplastik, fettsugning och mycket fler. 

Dhafir är en av de få plastikkirurger i Sverige som innehar europeisk specialistexamen i plastikkirurgi (European Board of Plastic Surgery EBOPRAS). 

Medlem i SFEP (Svenska Förening För Estetik Plastikkirurgi)
Medlem i EBOPRAS (European Board Of Plastic Surgery)
Medlem i SPKF (Svensk Plastikkirurgisk Förening)
Medlem i SFRM (Svensk Förening För Rekonstruktiv Mikrokirurgi)
Medlem i ISAPS (International Society of Asthetic Plastic Surgery)
Medlem i EFSM (European Federation Of Societies For Microsurgery)

Email: dhafir@clinicperfekta.se


S P R Å K
Engelska
Svenska

Arabiska

Dr Petros Pariza
Specialist i plastikkirurgi/Överläkare                                                                  

 

Mer om Dr. Pariza

Dr. Petros Pariza

Dr Petros Pariza är specialistläkare i rekonstruktiv och plastikkirurgi och även specialist i allmänkirurgi.

Dr. Pariza fick sin specialistkompetens i Sverige. Petros studerade medicin vid Athens universitet. Han är legitimerad läkare i Sverige sedan 2008.

Dr Pariza har arbetat på kirurgkliniken i Karlstad (CSK) mellan åren 2010-2013 och är sedan dess verksam vid Örebro Universitetssjukhus.

Dr Pariza är utbildad mikrokirurg och är specialiserad på rekonstruktion efter tumörer eller missbildningar i huvud/halsområdet och bröst.

Han arbetar även på Örebro tumörcentrum som är en av Sveriges största tumörkirurgi-team.

Dr. Petros Pariza har en bred erfarenhet inom plastikkirurgi. Han har under åren arbetat vid flera olika sjukhus i Sverige både som allmän- och plastikkirurg.

Sedan hösten 2018 i privat verksamhet på klinik REFORMedica. 

Medlem i:


S P R Å K
Engelska
Svenska

Dr. Tomas Perryd
Specialist i käkkirurgi/Master of Medical Science                                            

 

Mer om Dr. Perryd
Tomas har under många år, på Universitetssjukhuset i Örebro, arbetat med rekonstruktion av ansikten och käkar i samband med tumörkirurgi samt korrigerande kirurgi av medfödda missbildningar i käkar. Han har varit vår konsult i flera år men också på andra kliniker i Sverige och i Norge.
Han har stor erfarenhet av estetiskt korrigerande kirurgi i ansikten och käkar såsom ex v hakplastik/-implantat, assymmetrier mm. Vi samarbetar även med Örebro Käkkirurgiska Centrum där han också finns som konsult.
Tomas har annars sin huvudsakliga verksamhet inom Praktikertjänst (PTJ) där han förutom driver egen klinik har uppdrag som käkkirurgisk konsult på PTJ-kliniker i Örebro, Lindesberg och Lidköping. 
Specialist i käkkirurgi sedan 2004
Master of Medical Science/Medicine Magister (MSc), Karolinska Institutet, 2007
Leg. tandläkare sedan 1995
Certifierad i Botox- och fillerbehandlingar, Inject Academy, Stockholm
Medlem i Svensk Käkkirurgisk Förening (KKF)
Medlem i International Association of Oral and Maxillofacial Surgeons (IOAMS)4
Jörgen Johansson
Narkosläkare