Gynekomasti
(Bröstförminskning hos män)

Om gynekomasti och hur du går till väga för att utföra bröstförminskning

Stora manliga bröst (gynekomasti) kan vara estetiskt missklädsamma, men också upplevas som praktiskt hindrande vid sportaktiviteter och dylikt. Orsaken till gynekomasti är oftast att bröstkörtlarna utvecklats så att bröstmassan blir större. Många män upplever detta som besvärande. Bröstförminskning hos män har blivit ett förhållandevis rutinmässigt ingrepp som går ut på att man fettsuger och/eller tar bort bröstkörtelvävnad via små snitt längs vårtgårdens undre kant. Man undersöker bröstvävnaden innan ingreppet för att kunna bedöma mängden fettvävnad. Ibland är det aktuellt med en undersökning av hormonbalansen för att kontrollera eventuell förändring av hormonernas verkan, eller hitta andra förklaringar till gynekomasti.

Tveka inte att kontakta oss för att få hjälp om du känner dig besvärad av gynekomasti. Vi på Clinic Perfekta bemöter dig alltid på ett tillmötesgående och professionellt sätt. Våra specialister har dokumenterad erfarenhet och använder de senaste teknikerna för att alltid ge bästa möjliga hjälp och vård, baserat på dina önskemål.

Inför ingreppet

När du kommer till oss på Clinic Perfekta för en första konsultation får du träffa en erfaren plastikkirurg för att kunna diskutera allt relevant inför din förestående operation av gynekomasti. Här får du svar på alla dina frågor och du får gärna ventilera dina funderingar med kirurgen. Dina önskemål och förväntningar står i centrum genom hela planeringsprocessen. Vid konsultationen får du diskutera med din plastikkirurg vilken bröstförminskningsmetod som lämpar sig bäst för just dig. Den professionella bedömningen görs utifrån din anatomi och dina förväntningar avseende önskade förändringar. Vid den här konsultationen får du veta exakt hur operationen går till och vilka eventuella risker eller komplikationer en operation kan medföra. Du får också tips och råd hur du bäst förbereder dig, både inför operationen och den efterföljande läkningsprocessen.

 

På operationsdagen

Operation av gynekomasti är poliklinisk, vilket innebär att du kan åka hem samma dag som ingreppet gjorts, efter det att du har vilat upp dig i patientrummet. Ingreppet utförs antingen under narkos eller lokalbedövning, beroende på omfattningen av operationen. Detta bestämmer du i förväg tillsammans med din plastikkirurg, så att du kan känna dig trygg på operationsdagen. Operationen tar ungefär en timme. Det vanliga tillvägagångssättet i de flesta fall är fettsugning och/eller borttagning av bröstkörtelvävnad. Plastikkirurgen gör det genom små snitt längs vårtgårdens undre kant. Såret tillsluts med självabsorberande stygn som kroppen successivt tar hand om.

 

Efter ingreppet

Ett tryckförband läggs på det opererade området för att hindra eventuella efterblödningar och svullnader. Du kommer att behöva använda en gördel över det opererade området dygnet runt i tre veckor efter operationen. Därefter skall du använda gördeln under dagtid i ytterligare tre veckor. Efter ett par veckor brukar resultatet av ingreppet bli mer synligt och bröstområdet börjar anta den önskade formen. De flesta kan börja arbeta efter en vecka, men detta beror i hög grad på din arbetssituation, vilken typ av arbete du utför och sist men inte minst, hur du själv mår. En bra vägvisare brukar vara att lyssna på sin kropp. Vår rekommendation är att du avvaktar i fem veckor innan du återupptar eventuell träning eller annan fysiskt ansträngande aktivitet. Läkningsprocessen är individuell och beror till en stor del på faktorer som du själv kan påverka. En sådan faktor är exempelvis alkohol och tobak, som du bör avstå från under läkningsprocessen.

Det är viktigt att du känner dig trygg och därför rekommenderas ett återbesök efter 10-14 dagar hos oss på Clinic Perfekta för en kontroll av stygn och läkningsprocess. Ytterligare en kontroll efter 4-6 månader är att föredra. Du är förstås alltid välkommen att kontakta oss om det har uppkommit nya frågor och funderingar kring din operation av gynekomasti.

Har du frågor eller vill du boka tid?
Vi finns här för dig:

våra DOKTORER

Dr Dhafir D Hanoon
Specialist i plastikkirurgi/Överläkare                                                                    

 

Mer om Dr. Hanoon

Leg. Plastikkirurg / Överläkare

Dhafir Hanoon är född i Bagdad och utbildad specialistläkare inom plastikkirurgi sedan 2008. Han jobbade på plastikkirurgiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhus/Solna och blivit legitimerad plastikkirurg i Sverige. Han har även jobbat i privata kliniker i Stockholm, som bland annat Akademikliniken.

Sedan 2012 jobbar Dhafir som överläkare på plastikkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro där är han även medicinsk ledningsansvarig. 

Dhafir är utbildad mikrokirurg och har omfattande erfarenhet inom rekonstruktion av huvud-hals och bröst efter cancerkirurgi. 

År 2014 grundade Dhafir Hanoon Clinic Perfekta som är idag en av Sveriges ledande privata estetiska kliniker. Han har bred erfarenhet inom estetiskkirurgi bland annat näsplastik, bröstkirurgi, bukplastik, fettsugning och mycket fler. 

Dhafir är en av de få plastikkirurger i Sverige som innehar europeisk specialistexamen i plastikkirurgi (European Board of Plastic Surgery EBOPRAS). 

Medlem i SFEP (Svenska Förening För Estetik Plastikkirurgi)
Medlem i EBOPRAS (European Board Of Plastic Surgery)
Medlem i SPKF (Svensk Plastikkirurgisk Förening)
Medlem i SFRM (Svensk Förening För Rekonstruktiv Mikrokirurgi)
Medlem i ISAPS (International Society of Asthetic Plastic Surgery)
Medlem i EFSM (European Federation Of Societies For Microsurgery)

Email: dhafir@clinicperfekta.se


S P R Å K
Engelska
Svenska

Arabiska

Dr Petros Pariza
Specialist i plastikkirurgi/Överläkare                                                                  

 

Mer om Dr. Pariza

Dr. Petros Pariza

Dr Petros Pariza är specialistläkare i rekonstruktiv och plastikkirurgi och även specialist i allmänkirurgi.

Dr. Pariza fick sin specialistkompetens i Sverige. Petros studerade medicin vid Athens universitet. Han är legitimerad läkare i Sverige sedan 2008.

Dr Pariza har arbetat på kirurgkliniken i Karlstad (CSK) mellan åren 2010-2013 och är sedan dess verksam vid Örebro Universitetssjukhus.

Dr Pariza är utbildad mikrokirurg och är specialiserad på rekonstruktion efter tumörer eller missbildningar i huvud/halsområdet och bröst.

Han arbetar även på Örebro tumörcentrum som är en av Sveriges största tumörkirurgi-team.

Dr. Petros Pariza har en bred erfarenhet inom plastikkirurgi. Han har under åren arbetat vid flera olika sjukhus i Sverige både som allmän- och plastikkirurg.

Sedan hösten 2018 i privat verksamhet på klinik REFORMedica. 

Medlem i:


S P R Å K
Engelska
Svenska

Dr. Tomas Perryd
Specialist i käkkirurgi/Master of Medical Science                                            

 

Mer om Dr. Perryd
Tomas har under många år, på Universitetssjukhuset i Örebro, arbetat med rekonstruktion av ansikten och käkar i samband med tumörkirurgi samt korrigerande kirurgi av medfödda missbildningar i käkar. Han har varit vår konsult i flera år men också på andra kliniker i Sverige och i Norge.
Han har stor erfarenhet av estetiskt korrigerande kirurgi i ansikten och käkar såsom ex v hakplastik/-implantat, assymmetrier mm. Vi samarbetar även med Örebro Käkkirurgiska Centrum där han också finns som konsult.
Tomas har annars sin huvudsakliga verksamhet inom Praktikertjänst (PTJ) där han förutom driver egen klinik har uppdrag som käkkirurgisk konsult på PTJ-kliniker i Örebro, Lindesberg och Lidköping. 
Specialist i käkkirurgi sedan 2004
Master of Medical Science/Medicine Magister (MSc), Karolinska Institutet, 2007
Leg. tandläkare sedan 1995
Certifierad i Botox- och fillerbehandlingar, Inject Academy, Stockholm
Medlem i Svensk Käkkirurgisk Förening (KKF)
Medlem i International Association of Oral and Maxillofacial Surgeons (IOAMS)4
Jörgen Johansson
Narkosläkare