Gynekomasti
(Bröstförminskning hos män)

Om gynekomasti och hur du går till väga för att utföra bröstförminskning

Stora manliga bröst (gynekomasti) kan vara estetiskt missklädsamma, men också upplevas som praktiskt hindrande vid sportaktiviteter och dylikt. Orsaken till gynekomasti är oftast att bröstkörtlarna utvecklats så att bröstmassan blir större. Många män upplever detta som besvärande. Bröstförminskning hos män har blivit ett förhållandevis rutinmässigt ingrepp som går ut på att man fettsuger och/eller tar bort bröstkörtelvävnad via små snitt längs vårtgårdens undre kant. Man undersöker bröstvävnaden innan ingreppet för att kunna bedöma mängden fettvävnad. Ibland är det aktuellt med en undersökning av hormonbalansen för att kontrollera eventuell förändring av hormonernas verkan, eller hitta andra förklaringar till gynekomasti.

Tveka inte att kontakta oss för att få hjälp om du känner dig besvärad av gynekomasti. Vi på Clinic Perfekta bemöter dig alltid på ett tillmötesgående och professionellt sätt. Våra specialister har dokumenterad erfarenhet och använder de senaste teknikerna för att alltid ge bästa möjliga hjälp och vård, baserat på dina önskemål.

Inför ingreppet

När du kommer till oss på Clinic Perfekta för en första konsultation får du träffa en erfaren plastikkirurg för att kunna diskutera allt relevant inför din förestående operation av gynekomasti. Här får du svar på alla dina frågor och du får gärna ventilera dina funderingar med kirurgen. Dina önskemål och förväntningar står i centrum genom hela planeringsprocessen. Vid konsultationen får du diskutera med din plastikkirurg vilken bröstförminskningsmetod som lämpar sig bäst för just dig. Den professionella bedömningen görs utifrån din anatomi och dina förväntningar avseende önskade förändringar. Vid den här konsultationen får du veta exakt hur operationen går till och vilka eventuella risker eller komplikationer en operation kan medföra. Du får också tips och råd hur du bäst förbereder dig, både inför operationen och den efterföljande läkningsprocessen.

 

På operationsdagen

Operation av gynekomasti är poliklinisk, vilket innebär att du kan åka hem samma dag som ingreppet gjorts, efter det att du har vilat upp dig i patientrummet. Ingreppet utförs antingen under narkos eller lokalbedövning, beroende på omfattningen av operationen. Detta bestämmer du i förväg tillsammans med din plastikkirurg, så att du kan känna dig trygg på operationsdagen. Operationen tar ungefär en timme. Det vanliga tillvägagångssättet i de flesta fall är fettsugning och/eller borttagning av bröstkörtelvävnad. Plastikkirurgen gör det genom små snitt längs vårtgårdens undre kant. Såret tillsluts med självabsorberande stygn som kroppen successivt tar hand om.

 

Efter ingreppet

Ett tryckförband läggs på det opererade området för att hindra eventuella efterblödningar och svullnader. Du kommer att behöva använda en gördel över det opererade området dygnet runt i tre veckor efter operationen. Därefter skall du använda gördeln under dagtid i ytterligare tre veckor. Efter ett par veckor brukar resultatet av ingreppet bli mer synligt och bröstområdet börjar anta den önskade formen. De flesta kan börja arbeta efter en vecka, men detta beror i hög grad på din arbetssituation, vilken typ av arbete du utför och sist men inte minst, hur du själv mår. En bra vägvisare brukar vara att lyssna på sin kropp. Vår rekommendation är att du avvaktar i fem veckor innan du återupptar eventuell träning eller annan fysiskt ansträngande aktivitet. Läkningsprocessen är individuell och beror till en stor del på faktorer som du själv kan påverka. En sådan faktor är exempelvis alkohol och tobak, som du bör avstå från under läkningsprocessen.

Det är viktigt att du känner dig trygg och därför rekommenderas ett återbesök efter 10-14 dagar hos oss på Clinic Perfekta för en kontroll av stygn och läkningsprocess. Ytterligare en kontroll efter 4-6 månader är att föredra. Du är förstås alltid välkommen att kontakta oss om det har uppkommit nya frågor och funderingar kring din operation av gynekomasti.

Har du frågor eller vill du boka tid?
Vi finns här för dig:

våra DOKTORER